by nuffnang

my followers

Sabtu, 30 Mac 2013

KANSER DAN VITAMIN B17


TIDAK dinafikan lagi bahawa kanser adalah penyakit kronik yang menggerunkan masyarakat kerana ia bukan sahaja menyebabkan penderitaan malah menjadi punca kematian.
Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih 10 juta kes baru kanser dikesan setiap tahun. Pada 2008, sejumlah 7.6 juta orang dilaporkan mati akibat kanser. Lebih membimbangkan melalui statistik yang dikeluarkan itu, dianggarkan kadar pesakit kanser akan meningkat sebanyak 12 juta kes pada 2030.
Data Majlis Kanser Nasional (MAKNA) pula merekodkan seramai 45,000 rakyat Malaysia menghidap penyakit kanser setiap tahun dengan tiga daripada empat pesakit kanser gagal diselamatkan atau sembuh.
Menurut pakar pemakanan dan perubatan dari seluruh dunia, punca peningkatan bilangan kes kanser ini dikaitkan dengan faktor pemakanan yang tidak seimbang.
Ini kerana, pada zaman teknologi serba moden dan canggih, hampir 90 peratus makanan seharian bersifat asid dan mengandungi kadar aditif yang tinggi dan kurang berzat.
Akibatnya, tubuh badan berasid seterusnya menyebabkan sistem antibodi dan imunisasi akan menjadi lemah dan boleh mengundang penyakit kronik terutamanya kanser.
Vitamin B17 Aprikot
Sebarang pencarian mengenai rawatan dan pencegahan kanser akan membawa kepada penemuan vitamin B17. Mungkin bagi sesetengah individu vitamin B17 terlalu asing dan agak sukar untuk mempercayainya, namun ia sebenarnya telah lama ditemui dan terbukti mampu membantu terapi kanser.
Vitamin B17 adalah penawar semulajadi yang terdapat pada lebih 1200 jenis tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan terutamanya biji aprikot.
Malangnya tabiat pemakanan kita hari ini telah mengetepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit tetapi berkesan mencegah kanser.
Kenyataan tersebut disokong oleh bukti kejayaan hasil penemuan pada 1950 oleh pakar biokimia, Dr. Ernest T Krebs yang berjaya mencungkil rahsia kehebatan vitamin B17 dalam rawatan kanser.
Selain itu beberapa saintis perubatan yang lain juga turut memperakuinya. Antaranya, Dr. Micheal Tait, Fountain of Life Clinic, Gold Coast, Australia yang berkata: “Kanser adalah penyakit metabolik, terdapat bukti kukuh bahawa berlaku pengurangan Vitamin B17 dalam makanan harian menjadi penyebab utama seseorang mendapat kanser.”
Pakar Kanser Jerman, Dr. Dean Burk pula berkata; “Di bawah mikroskop, kami masukkan B17 ke atas sel kanser dan kami dapati sel-sel kanser tersebut mati dengan cepat sekali.”
Daripada penyelidikan, biji aprikot yang menjadi makanan kaum Hunza menjadikan mereka bebas kanser,sihat dan lanjut usia sehingga lebih 120 tahun.
Hasil kajian juga mendapati haiwan liar tidak akan dijumpai mati akibat kanser sebaliknya haiwan yang dipelihara di dalam zoo kemungkinan besar akan mati akibat kanser walaupun diberi makanan yang kaya nutrient namun tidak mengandungi vitamin B17.
Jepun adalah contoh terbaik kerana merekodkan kadar kanser paling rendah di dunia. Walaupun dikatakan negara serba moden serta mempunyai persekitaran kehidupan yang kian terancam akibat kemodenan, namun negara tersebut mempunyai kadar kesihatan tinggi dengan usia mencecah 90 tahun, impak daripada pengamalan diet seimbang yang mengandungi vitamin B17.
Terapi kanser
Pakar perubatan berpengalaman dan bekas Ketua Jabatan Anatomi di Fakulti Perubatan UKM yang juga penaung produk Apricon Farmas Health, Profesor Madya Dr. Syed Zainal Husin Wafa mengakui biji aprikot mengandungi vitamin B17 paling tinggi berbanding tumbuhan lain dan dapat membantu mencegah dan merawat penyakit kanser.
Dalam terapi metabolik, apabila vitamin B17 bertindak balas dengan sel kanser, enzim betaglucosidase dalam sel kanser itu berupaya menguraikan elemen vitamin B17 seterusnya mematikan sel kanser.
Vitamin B17 sememangnya cukup unik kerana tugasnya hanya menyerang sel kanser dan sel-sel yang tidak normal.
Ia juga dapat membantu meningkatkan keseimbangan PH dalam tubuh, memperlahankan penyebaran kanser, mengurangkan kandungan kolestrol dan membantu merawat penyakit jantung dan diabetes. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan